Monday, May 20, 2013

SUP AYAM TUMIS


Jangan makan hati dengan foto di atas. Tengok pun dah kenyang kan? Mudah pun nak membuatnya, asal ada semua bahan kat rumah. Stail saya pulak, tengok apa yang ada, kita ni, kalau nak masak jangan terlalu ikut resipi, cuba kreatif sikit, mesti ada sesuatu yang menjadi. Ya sesuatu lah sangat. Tengahari tadi, saya masa sup ayam untuk anak-anak. Sup ni saya hidang begitu saja, tak ada nasi. Kalau depa nak cicah dengan roti, ada dalam plastik. Resipinya kat bawah ni;

Panaskan minyak zaitun dalam 3 sudu makan kemudian letaklah ayam ke atasnya.
1/2 ekor ayam yang dipotong 8, goreng hingga kekuningan, biar pejal sikit isinya.
Bila sudah kekuningan, barulah masukkan selabu bawang besar, 3 ulas bawang putih dan seinci halia. Tumis bersekali dengan ayam tu. Biar naik bau dan lembut bawangnya. Masukkan garam dan lada hitam.

Masukkan 4 cawan air, tak payah tunggu mendidih; campak saja sebiji ubi kentang yang dipotong saiz seinci, lobak merah dan batang saleri, cara nak potong tu terpulanglah, bentuk bunga ke bentuk love ke...

Tunggulah hingga mendidih dan empuk kentang tu. lepas tu barulah masukkan tomato ceri, daun parsley dan tabur sikit oregano.Kuahnya bagi pekat sikit.

Macam mana senang tak? Selamat mencuba.


4 comments:

  1. sedapppppppppppppppp..nak buat laaaaaa

    ReplyDelete
  2. senangkan...takda parsley n oregano pun takpa...jgn letak kari sudah

    ReplyDelete
  3. salam..suka tengok pinggan mangkuk bunga kangkung tu..

    ReplyDelete
  4. salmi,
    ia menggamit memori kann

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...