Tuesday, May 14, 2013

ENAMEL ITIK COUPLE


Tengah semangat main blog ni, eloklah LB buat saja new post kan, nanti bila tiba musim mengawan, malas lah pula jadinya. Macam kebanyakan blog yang LB tengok, sampai ada berbulan bertahun tak update blog, dah bersawang jadinya. Minta maaf lah ya, LB ni buah cempedak luar pagar, mohon tunjuk ajar ya.
ni dia 3 biji besen .. merah menyala... memang haram nak pakai.
simpan takut lokah dia punya cat
Entri kali ini special sikit, tak ada gambar makanan, kesiankan Lady Windsor yang nak diet tu. Eloklah LB berpindah kepada salah satu kesukaan iaitu kumpul koleksi barang lama. Bukan antik tapi barang lama. Kalau antik tu, umurnya tentulah mencecah purba kan?. Tentu semua tahu istilah enamel yang merujuk kepada perkakasan memasak kat dapur. 
gambar ni alkisahnya dua itik bercium dibawah pokok teratai, comel tak?
Kalau kita masa kecik dulu, banyaklah barang enamel diguna, almaklumlah ianya murah dan tahan lasak. Ada juga orang panggil enamel ni sebagai ayan. Tapi kat kampung LB, kami panggil pinggan besi aja...dah memang dibuat dari besi cuma dicat aja. Tapi saya tunjuk besen nya aja...ada 3 biji yang kaler merah...merah yuu...bila tengok memang geramm
Yang ni pulak, couple itik ni dah bertentang mata...gaduh kot...biasalah
orang bercinta kan suka gaduh-gaduh...tapi comell takkk?
comel tak kak ton?
Kalau ikutkan koleksi barang besi ni taklah banyak, adalah LB belek blog-blog antik, tengok brapa mereka jual, dah jadi mahal harganya, tak sangka. Lagipun zaman sekarang mana orang nak pakai, simpan ajalah buat koleksi. Kali ni, LB tunjukkan dulu yang ini, lepas-lepas ni keluarlah yang grand-grand. Jangan risau. Cakap nak yang mana, yang tu? ada! Yang tu? ada! Jangan percayalah.

Untuk kawan-kawan yang ada koleksi antik tu, bolehlah share.


1 comment:

  1. k.nida, kawah berkarat ada satu kat kg, mau ka??
    :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...