Friday, January 10, 2014

LEGOLAND DAN SINGAPURA


Seperti dijanjikan, saya bawa keluarga bercuti. Hanya nun jauh ke selatan semenanjung. Tahuh 2012 hampir jejak ke Legoland tapi batal pada hari menuju ke sana. Jadi kami berempat merancang bukan awal pun tapi di saat akhir. Alhamdulillah dapatlah penuhi impian anak-anak. Memang betul kata orang bila kita merancang bercuti, ia bukan sahaja soal masa tapi kewangan juga harus dirancang dengan baik sekali. Waktu kita anggarkan soal penginapan, tiket dan pengangkutan tapi perkara-perkara kecil yang tiba-tiba muncul di kepala juga harus diambil kira. Apatah lagi saya yang jenis suka berbelanja ikut mood.


 Bila Aish dan Rhea dapat masuk Legoland, saya kira langsai hutang walaupun ultimatenya adalah Universal Studios. Tapi bagi saya, kalau dalam negara pun ada kenapa mahu dahulukan yang luar. Baik berhabis duit di negara sendiri dahulu.


Cuba tengok cara Rhea posing, memang tak kalah lah kan? Kiri tu adalah Dinasti Mirza dan kanan adalah pintu masuk menuju roller coaster.


 Bila tengok anak-anak happy, kita pun happy lah juga. Banyaklah permaiann yang mereka mahu cuba termasuklah roller coaster. Dengan saya pun terperangkap sama. Waktu naik roller coaster kali pertama di Sunway Lagoon dan berulang kali di beberapa tempat termasuklah Everland di Korea, saya masih ok. Tapi kali ini perasaan lain sikit, mungkin saya fikirkan soal kesihatan, macam-macam saya fikir tentang jantung saya. Nampak sangat dah tua ya.


Kami sempat masuk Singapura tapi malangnya hari itu hujan jadi tak banyak tempat menarik boleh kami kunjungi. Teksi pun tak mahu ambil penumpang kerana jalan jam. Tempat pertama tentulah ke Masjid Sultan. Pekena dulu nasi beriani katt Zam Zam . Boleh pujilah kedai mamak singapura ni, bersih dan teratur. Kami melawat sekitar Masjid Sultan termasuklah Istana Kampung Gelam yang kini sudah jadi muzium.


Saya pastikan anak-anak baca dan tengok cerita bangsa Melayu Singapura yang jadi minoriti di tanah sendiri. Ada video kisah rumah kampung bertukar jadi rumah flat, bagaimana suasana itu mempengaruhi kehidupan Melayu khususnya golongan tua. Anak muda Singapura hari ini mungkin terbiasa dengan cara flat. Teringat pula filem Kolumpo, kisah Nek Wok lakonan Mak Mah yang hidup di flat tapi fikiran masih pada tanah pinggir lombong. Hari ini pun kalau kita tengok di Malaysia, tanah jadi mahal, orang melayu hanya beli apartment, orang lain yang mampu miliki tanah.


Singgah Singapura untuk satu hari berjalan memang tak cukup sebab Singapura walau kecil banyak tempat tumpuan. Saya teringin nak makan di restoran Hajah Maimunah di Geylang tapi tak sempat. Jadi kami dinner di Cafe Kampung Glam yang makanannya tak sedap langsuuuung! Namun sebelum ambil teksi balik JB, sampat saya bungkus murtabak Victory pengubat kecewa makan di cafe itu.

Saya kira kita perlu belajar beberapa perkara dari Singapura, cara mereka menjaga kota bersih dan klas A. Bangunan lama dikekal dan dijaga. Sikap orang kita kena berubah. Waktu dalam teksi menuju JB, pemandu Singapura sangat bangga dengan negaranya, dia bangga dengan nilai dollarnya dan seolah persendakan orang kita yang mencari makan di tempatnya. Tapi pada masa sama dia akur bahawa ramai singaporean hidup dan menetap di JB kerana kos hidup yang tinggi. Katanya Singapura ada macam-macam, Malaysia tak banyak tempat menarik. Oleh kerana kami dalam kereta dia, saya diam dan 'hmmm' aja nantikan jadi lain pulak walau geram tu macam nak keluar aja perkataan. Waktu saya aju soalan berkaitan sejarah bagaimana Singapura keluar Malaysia, dia tak jelas. Memang patut saya tak perlu berhujah dengan dia, dia berfikir pada aras lebih rendah. 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...