Tuesday, September 10, 2013

PINGGAN LAMA : KOLEKSI RUMAH TOK NGAH


Saya tidak arif, kenapa ditulis 'occupied' adakah
bermaksud penjajahan?
Kali ini saya dapat koleksi pinggan lama sewaktu pulang ke kampung. Bukanlah tujuan untuk mencari tetapi masa berbual dengan makcik Yam kawan sepermainan arwah mak, saya menyebut bahawa saya suka simpan barang lama. Dari situlah membawa kepada kutipan yang saya anggap sangat bernilai. Nilai ini saya letak kerana 'sentimental value' yang hidup dalam kehidupan saya sejak kecil.

Koleksi pinggan lama adalah simpanan sejak zaman sebelum perang. Kebanyakan keluaran China dan Jepun. Ada juga lambang jenama yang saya tidak tahu asal-usulnya. Arwah ayah kepada makcik Yam adalah antara orang terawal yang membuka kawasan tempat kami tinggal. Mereka tiga beradik membuka kawasan itu termasuklah datuk saya. jadi Makcik Yam dengan arwah Mak adalah sepupu. Bila saya diajak masuk ke bilik simpanan barang lamanya, saya macam terkedu dan rasa nak menangis, ingat terimbau pada arwah Che Tok Ngah yang saya sempat kenal semasa dia sudah pun sakit terlantar.

Gigih saya membelek satu persatu pinggan yang ada yang sudah bersalut dengan sarang semut dan debu tanah. Fikiran saya hanya satu, barang ini kalau tidak diambil dan disimpan ia akan dibuang atau rosak begitu saja. Saya ambil atas niat mahu menyiampan dan Makcik yam berikan pada saya kerana merasakan barang itu sudah tidak diguna dan menambahkan beban.


 Ini bunga mawar tiga kuntum. Sejak saya membelek blog PML, memang jarang nampak bunga begini.


 Bunga mawar hitam sekuntum antara koleksi popular. Banyak kedapatan di kalangan collectors.


 Ini pun bunga mawar juga rasanya tapi yang warna oren itu tidak pasti. Yang menarik adalah logo syarikat pengeluar. Adakah ia dari Jepun atau China atau Eropah?


 Bunga ini menarik. Ros leher panjang saya panggil sebab tangkainya panjang.
Yang ini popular disebut bunga sakura. Yang ini saya tidak pasti namanya. Tapi saya suka sebab ia kelihatan seperti lakaran dan tidak 'real'.


 Yang ini ramai menyebutnya sebagai bunga kobis. Bunganya besra dan penuh pinggan. Sayang cuma ada satu sahaja.


Mawar berdua ini seperti bunga kemboja cina.


 Bunga mawar daun tua ini jarang juga saya lihat.


Yang ini memang sangat jarang dilihat di blog. Bunganya jingga dan kecil-kecil tetapi rosnya bersusun elok.


Yang ini mawar tiga warna, Selalu juga nampak di blog.


Kekwa merah jambu, koleksi popular.


Ada juga beberapa biji pinggan tidak bercorak, tebal dan putih sahaja warnanya. Di belakangnya ada logo seperti keluaran Jepun.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...