Friday, October 18, 2013

UDANG LEMAK KETUMBAR


Resipi ini saya kira sangat mudah dan ringkas. Masa saya nak menyediakan lauk udang ini, sebenarnya saya sudahpun menyediakan lauk yang lain. Dek kerana tak mahu jadi klise dengan gulai lemak cili padi atau kari udang lalu saya hasilkan resipi ini. Waktu menjamu rakan-rakan ke rumah, mereka menggemarinya.

Bahan-bahannya:

1 kilo udang sederhana (udang kertas dibuang kepalanya)
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 sudu makan serbuk kunyit
1 ikat daun ketumbar (dalam RM1)
2 biji lada merah
1 kilo santan pekat

Cara membuatnya:

Bawang dan kunyit ditumbuk halus. Daun ketumbar dipotong kecil. Semua bahan itu direbus bersama segelas air. Bila mendidih dan nampak bergaul semuanya, masukkan santan pekat dan kacau hingga mendidih. Masukkan serbuk kunyit untuk tambahkan rasa dan warna. Masukkan udang dan biarkan seketika. Bila udang dah masak, masukkan lada merah dan hirisan daun ketumbar. Tutup api.

Siap untuk hidangan.

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...