Wednesday, June 12, 2013

DAGING MANDARIN


Lazat tak nampak hidangan ini? Saya masak ini lebih kepada improvisasi. Anak bujang saya tak mahu makan nasi manakala anak gadis saya suka makan nasi. Jadinya saya hasilkan satu masakan yang boleh dikecap oleh kedua-duanya. Nyatanya ia berhasil. Masakan ini elok dimakan panas-panas sewaktu sayurnya masih 'crunchy' dan kuahnya belum diserap daging. Selepas terhasil masakan ini, baru saya nampak rupa bentuknya. Ia seakan masakan ala-ala cantonese atau cina. Seperti kuah kuetiau cantonese. Tapi saya buat berbeza sikit kerana sayur dan dagingnya dimasak berasingan. Saya kira menu ini berkhasiat dan sihat kerana menggunakan sayur dan banyak protein. 

Bahan-bahannya:

1/2 kilo daging batang pinang dihiris nipis
1/2 batang lobak merah dipotong memanjang
1/2 batang lobak putih dipotong memanjang
2 batang seladeri dipotong pendek
1 peket kacang pis
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cawan air
1 sudu tepung jagung
1 biji telur
1 inc halia
lada hitam
lada putih
garam

Cara membuatnya:

Daging diperap dengan garam dan lada hitam. Digoreng sehingga empuk, jangan garing. Angkat dan gunakan kuali yang sama, masukkan dua sudut minyak masak dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia. Bahan perasa boleh dimasukkan ketika menumis. Tumis sehingga lembut kemudian masukkan dua cawan air. Bubuh lobak putih. Didihkan sehingga jernih warnanya. kemudian pecahkan telur, kacau bersama air tepung jagung. Masukkan lobak merah, seladeri dan kacang pis. Kacau seketika, elakkan sayur terlebih masak atau layu.

Untuk hidang, letak daging kemudian curahkan sayur ke atasnya. 

3 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...