Ini kali baik punya resipi, tak tahulah kalau pernah makan tapi ini first time saya masak, main pakai agak saja. Congak-congak rasa macam boleh masuk aja, saya pun mulalah masak. Macam yang LB bagi tahu dalam entri first dulu yg LB ni selalu masak untuk lunch lepas hantar anak ke sekolah. My girl anak kedua tu, dia transit di rumah after morning school. She will bring or having lunch at home before went to agama school. Jadi saya masaklah. Kesian kat anak, tambah-tambah LB ada masa.
Baiklah, menu ni saya buat sangat cepat dalam 30 minit preparation dan masak. Kalau campur tangkap foto, dia jadi sejam. Al-maklumlah nak kena garnishing dan pose dengan macam-macam gaya. kalau tidak, tak menariklah fotonya. Takdalah geram menengoknya. Kenapa habatussawda? sebab herba ni banyak sekali khasiatnya, ia disebut sebagai penawar segala macam penyakit. Kalau makanan arab, dia tempek kat roti. Nak makan begitu saja rasanya 'pedak' sikit jadi supaya dapat khasiatnya masukkan saja dalam masakan. Alhamdulillah anak saya makan tanpa sedar telah ditelannya habatus sawda ni.
Dengan ehsan blogger |
Bahan-bahannya;
4 cawan macaroni (masak 10 minit)
Bahan A ialah bahan tumis, masukkan 2 jenis bawang, halia kemudian tomato.
Bila dah nampak tomato lembik dan keluar warna baru masukkan 2 sos tu
minyak zaitun
1/2 labu bawang besar - cincang
3 ulas bawang putih - cincang
8 biji tomato ceri - belah dua
2 sudu makan tomato sos
2 sudu makan cili sos
1 inci halia - ketuk saja
Bahan B ni dimasukkan selepas bahan A. Masuk dulu sosej kasi masak kemudian
masukkan yang lain tu.
4 batang sosej - diparut/cincang
1/2 batang lobak merah - parut
1 biji lada benggala kuning - potong besar
1 sudu makan habatussawda
Bahan di bawah ni untuk kasi rasa dan tambah kick.
garam
lada hitam
lada putih
oregano flakes
parsley flakes
kenal tak bahan-bahan ni. tentulah kenal . Kalau saya kenal apath lagi maksik dan kakak yang membaca ni. |
nampak tak warna minyak bawang dan tomato dah macam emas...itu isyarat utk masukkan sosej |
this another pose! Comel tak Kak Ton? |
No comments:
Post a Comment