Thursday, June 6, 2013

SINGGAH DI BENTA KUALA LIPIS

Tu dia, ikan bakar tawar kahwin dengan budu. Dimadukan
dengan ulam tenggek burung, memang sedap.

Salam semua, maaf lah sebab sudah dua tiga hari tidak kemaskini blog. Maklumlah LB balik kampung. Susah nak cari waktu untuk masukkan entri. Anak-anak dan keluarga minta itu-itu ke sana ke sini, akhirnya LB terlantar tidur bila penat.
Ini tentu lah tahu kan. Ikan patin asam tempoyak.
Yang bestnya kuahnya terasa ada budu. Jadi resipi kacukan
Pahang-Kelatan. Almaklumlah taukenya pun orang
Kelantan. Tapi yang lagi buat selera bila hidang dengan
pinggan comel tu...

Kali ini LB tak ada resipi baru tapi LB nak kongsi, masa perjalanan dari KL ke Kelantan melalui jalan Gua Musang, LB singgah di kawasan rehat Benta (kira-kita 17km dari bandar Kuala Lipis). Rasanya Benta ini, kampung Siti Nurhaliza kan? LB nak bagi tahu, ada satu gerai tu namanya Sedap Sokmo, hidangan tengaharinya sederhana tapi best. Hari tu, LB singgah dan pekena lauk-lauk kampung. Acu tengok gambarnya... kecur tak air liur? Kannn...

1 comment:

  1. kecurnye air liur cik kem bila tgk pic ni. ishhhh..sbr je la..masakan kampung tu la yg buat pinggan tu asyik nak bertambah!!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...