Tapi pulang saya kali ini, agak kelam kabut juga. Tidak sempat hendak masak yang berat-berat. Lalu keluarlah dalam kepala saya nak buat colek malah. Dulu masa kecil dulu, Mek berniaga colek malah waktu petang dan malam dalam bulan puasa. Masih boleh diingat cara ramuannya. Memang memang cerewet bila memasak, tepung cekodok dan kuah colek malas mesti cukup rasanya, kalau kurang maka otomatik tak sedaplah colek malah ni.
Saya tak tahu macam mana nama colek malah ini muncul, bagi orang kelantan, rojak itu bukan istilah asal. Rojak selalu dirujuk kepada masakan mamak. Colek mungkin terbit dari perbuatan semasa memakan makanan itu di mana, kita mencolek sos. Jadi kalau makan mangga atau jambu dicolek dengan sos kicap, gula dan cilipadi (kicap boleh diganti dengan cuka). Begitu jugalah dengan colek perut, pelepung (paru) ataupun cekodok kangkung ni. Ianya dicolek dengan sos yang dibuat dari kacang dan air asam. Perkataan MALAH maksudnya malas, saya kurang arif, agak-agaknya sebab cara membuat cekodok ni agak ringkas maka malas lah namanya.
Ada beberapa bahagian yang perlu disediakan untuk membuat rojak kelantan ini, ia boleh dipecahkan kepada tiga iaitu cekodok, kuah dan ulam. Bahan lain dikira tambahan seperti keropok dan tauhu goreng.
Cekodok

Kuah
1 kilo kacang tanah digoreng tanpa minyak. Buang kulit dan tumbuk (kalau dikisar ia kurang beri kesan 'crunchy'). Asam jawa secawan digaul dalam air dan ambil patinya. 10 tangkai cili kering dikisar halus (buang bijinya), 1-2 biji bawang putih. Garam dan Gula melaka. Semua bahan itu dimasak sekali, ia tidak perlu pekat sepeti kuah rojak buah atau kuah sate. Cukup sekadar cair.
Ulam
Taugeh dicelur dan timun batang dipotong halus
Lain-lain bahan tambahan
Bahan-bahan ini menjadi penambah seri seperti keropok goreng dan tauhu goreng yang dipotong kecil.
Rojak ini juga sedap dimakan dengan ikan celup tepung atau paru goreng.
olohh sedaknya tengok kuoh colek tu..telior kawe wehh..
ReplyDeletebuatnya sekejap aja... boleh simpan dalam peti ais.
ReplyDeletesalam kenal..
ReplyDeletedok google cari resepi colek malah, terlompat masuk blog ni hehe..saya ore pasemah jugak :)
-imm-
Salam kenal
ReplyDeleteSedaknyo..kalu x keno caro, x jadi jeput malah tu..aduh rindu weh ko kelate ku...:)
Salam kenal ore kito..pete2 duk cari caro buat colek malas.. Sosnya tu.
ReplyDeleteterima kasih atas perkongsian... bijok...
ReplyDeleteTorbaik
ReplyDeleteShare resepi blh? Nk cuba buat
ReplyDeletesy tra buat colek malah ikuk resepi ni..mitok2 jaddi..kare nk goreng wak make bukok poso..kito ore tumpat jah ni...
ReplyDeleteSalam dr kb..All time fav ni..meme jeliro nyakutla ore kato make colek malah nga kuoh colek campur timun hiris2 taugeh..puah ati buleh wak sdiri..make sekak2 nok..bli kedai buleh tehe rego loni klu cukup lgkap nga pelepung perut aye fishball semo tu..ijin share deh
ReplyDeleteSalam.. Terima kasih perkongsian.. Bru je buat masa berbuka td.. Alhamdulillah.. Sy ore wakap bharu..
ReplyDelete