kalau dah habis idea nak masak apa untuk berbuka, ikutlah resipi saya ini. Ianya ringkas dan cepat. Bunyi macam handal aja kan. Tapi memang betul kerana, masakan ini sangat praktikal, menyelerakan dan menaikkan nafsu untuk makan. Tambah-tambah kalau lewat sampai rumah, tak sempat nak masak atau lewat bangun sahur, payah fikirkan lauk yang ringkas untuk dimakan dengan nasi panas. Resipi ini saya namakan Sambal Udang Hengs kerana bersempena dengan sambal udang kering yang dijual dan diprodukkan atas nama Hengs. Ia sedap, pedas tapi tak menganga, sangat sesuai makan dengan bubur atau menjadi bahan penumis. Itulah salah satu cara saya apply untuk masakan ini.
Cara membuatnya:
500gm udang segar dibuang kepala dan kulitnya (tak mahu buang pun takpa)
500gm Kacang buncis muda (suka hati jika tak mahu)
bahan tumis:
2 ulas bawang merah dibelah empat
2 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar
3 helai daun limau purut dihiris nipis
2 sudu makan sambal udang hengs
garam
gula
sebiji limau nipis
1/2 cawan air
Tumiskan semua bawang dan daun limau purut, sampai kekuningan dan naik baunya. Masukkan sambal udang Hengs kacau hingga naik minyak. Masukkan setengah cawan air, biarkan mendidih. masukkan udang, biar seketika jang lama sangat nanti isinya keras. Kemudian masukkan kacang buncis. Kacau dalam seminit biar kacang itu lembut sedikit, jangan lama nanti hilang kerangupan kacang itu. masukkan garam, gula dan perah limau nipis.
Angkat dan hidanglah. makan dengan nasi panas. Memang sedap. Tak payah lauk lain dah.
inilah sambal udang hengs itu. |
No comments:
Post a Comment