Wednesday, November 13, 2013

RHEA DAN BALLET

memang ketara saiz mereka. Tapi jangan terkejut
kalau Rhea lebih fleksibel.
Kecenderungan anak adalah pelbagai. Ia datang dari pengalaman mereka melihat dan merasa. Ibu bapa yang memesrakan minat itu tumbuh. Mungkin ibu bapa tidaklah berbakat dalam tarian atau nyanyian tapi kalau itu hiburan yang ditonton anak yang kecil akan memupuk minat itu. Saya tidak ajar Rhea menari bahkan saya pun memang kaki kayu. Tapi kami minat menonton rancangan hiburan. Mungkin juga minat Rhea ini bercambah dek program Akademi fantasia. Tapi saya kira program kanak-kanak di channel Nickolodeon, Disney Channel dan beberapa lagi turut mempengaruhi. Rhea suka menonton animasi Barbie dan dia juga suka kartun tikus Angelina Ballerina.

Rhea jenis tak mahu mengalah. Dia tidak
suka bila orang kata dia tidak boleh buat.
She takes the challenge!
tapi bukanlah sebab itu lalu kami menghantar Rhea ke kelas tarian. Semasa usianya cecah 6 tahun beratnya bertambah. badannya bulat sehingga tenggelam lehernya. Dia bongkok. Jadi maminya mendapat nasihat dari guru tarian ballet supaya memasukkan Rhea ke kelas untuk membetulkan postur badannya. Lalu bermulalah Rhea dengan rutin tariannya.

Foto diambil waktu hari Rhea menyambut usia 6 tahun. Kami sekeluarga keluar makan-makan. Lihat sahaja badan Rhea. lehernya pendek dan badannya membulat dan melengkung.


Namun kami tidak mengetahui kebolehannya dengan jelas. Bila masuk kelas baru jelas bahawa Rhea punya potensi dan kebolehan menari semulajadi. Gurunya, Dorris memuji kebolehan itu. Tempoh setahun Rhea dalam kelas, kami lihat perubahan badannya, lehernya memanjang dan badannya menegak, dia sudah memahami cara berjalan dan berdiri dengan betul.

Bersama Miss Dorris, guru lulusan dari UK.
Saya kagumi caranya melatih. Tegas tapi
tidak menengking. Bahasanya teratur.
Hari itu, 9 Nov 2013 kami sekeluarga menghadiri konsert tari sekolah tari Rhea, Meadow Ballet Academy. Rhea masih banyak kelemahannya. Dia kini berada di Gred 3. Kami tidaklah membina harapan untuk dia jadi seorang penari, kami mahu dia tingkat keyakinan, percaya diri dan merasai dunia kanak-kanak seperti fantasi yang ditontonnya di TV. 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...